SNOWBOARDING in Macedonia
SNOWBOARDING in Macedonia

skateboarding
English Version coming soon...Can't read those crazy Macedonian letters?
skateboarding

Колку често возиш сноуборд во сезона?
Секој ден.
Еднаш неделно.
Еднаш месечно.
Поретко од еднаш месечно.
Снежна прогноза:
Шапка
Маврово
Крушево
Отешево
Боровец
Банско

Време:
Скопје
Кликни за повеќе...
Битола
Кликни за повеќе...
Охрид
Кликни за повеќе...
Прилеп
Кликни за повеќе...
Повеќе...

Google

 

skateboarding

skateboarding

SNOWBOARDING in Macedoniaskateboarding

CETNIKS


Архива на Новости и Занимливости
Новости и Занимливости
Испрати Новост

< < < BREZOVICA 2012 SBX CAMP > > >

XMKD & SCARDUS SBX CUP 2012

XMKD & SCARDUS SBX CUP 2012

March in BREZOVICA 2012
XMKD & SCARDUS presents SBX Camp od 19-25 Mart. 
Bordercross- 24 Mart
Skicross na 25 Mart

TRENING, TRKA, ZABAVA, DJ'S, NAGRADI
KONTAKT: FB, kacar@xmkd.com

__________________________________________


Vodno Jammin'

Jammin'

__________________________________________


XMKD FREE RIDE OFFER

(EARLY BOOKING -25% DISCOUNT TILL 21.12.2011)
INTRO

 XMKD Freeride present: Discover the hidden treasure on Europe's doorstep! Macedonian Shar Mountain with its respectful 1.600 square km area, raising up to 2.747 m “Tito's peak” creates a European largest high elevation pasture. 550 square kms above 1.700 m creates a perfect playground to enjoy! Wide open areas for you and 18 buddies only. Couloirs, cliffs, banks and tree rides create just as delicious freeride menu as great Macedonian cuisine. More to explore in Macedonia!

Being vegetarian or meet lover you’ll love homemade dishes still made of non-industrially grown ingredients accompanied by opulent local vines and tasteful beer. Before heading back you’ll get to know great night life of capital Skopje…

A helicopter can fly only about 50% of the time due to weather difficulties (wind, snow) while we run 95% of the time. Also our pricing is very affordable, taking you down to 30% of the heli price! This is your chance for a very special freeriding trip in former Yugoslavia!

Watch Rip Raw Episode covering Cat Skiing on Popova Sapka!

Read More... or Download PDF

For more info and booking drop us an email freeride@xmkd.com

__________________________________________


Cat Skiing - Popova Sapka

__________________________________________


Сноубордот се враќа на Брезовица во голем стил!

Скарадус (Scaradus) друштвото за екстремни спортови ве повикува на првото сноуборд крос (SBX) натрпеварување на Брезовица, кое ќе се одржи од 18. до 20 март 2011 година. SBX Brezovica Cup 2011 ги наградува трите најдобри возачи со вкупен фонд од 5000 евра, и тоа:

  1. место со 3000 евра,
  2. место со 1300 евра,
  3. место со 700 евра.

Натпреварувачката патека, која се наоѓа во близина на познатата патека Лавја врата”, долга е 700 метри и поделена на четири делници (во согласност со ФИС стандардите). Такмичарите требаат да дојдат на Брезовица во четврток 17. март, да го потврдат на време своето учество, учествуваат во ждрепката и да се одморат од патот. Петок е планиран за тестирање на патеката, сабота за квалификации, а недела за натрпеварувањето. Покрај самата трка, ќе биде организирана програма како скокови, кои ќе ги изведува сноуборд мајстор од Италија, Филипо Кратер (Filipo Kratter), како и целодневни настапи на бендови и Дџ-еи. Дојдете да си ја измерите силата со натпреварувачи од целиот регион, или едноставно да ја вкусите планинската атмосфера. Ние ви гарантираме дека Брезовица нема да ве остави рамнодушни. Помгнете ни, со здружени сили, заедно да и го вратиме на Брезовица угледот во зимските спортови која некогаш го имала, ама и нејзината убавина и потенцијал го представиме на новата генерација. И покрај недостатокот од снег кој ја погоди цела Европа, жичарите непрестано работат од 25 јануари, снег паѓа, а ние веруваме дека овој март ќе има многу снег.
Сите информации околу учеството во натпреварувањето, сместување, ски-карта, изнајмување опрема и сл. Можете да најдете на нашиот сајт www.sbxbrezovica.com. Информациите за пријавување учество, партиципација и правилникот за натпреварување, ќе најдете на истата адреса.
__________________________________________


The ART of Flight!

Rice is the seed of the monocot plants Oryza sativa or Oryza glaberrima. Or it is Travis Rice.
__________________________________________

Вечерва добра музика со Душти Пушти во Клуб-Ресторан МКЦ.

Гледам горе, иде лавина, мила душа, ризик јак, и да погинеш колку можеш ќе се спасиш. Фуцк Ит!
__________________________________________

Let's FUCK IT! ..and tonite too!

F-it! Голема snowboard забава по повод промоцијата на новото snowboard видео на FORUM, SPECIAL BLEND и FOUR SQUARE, како и презентација за престојната сезона на snowboard клубот POLAR. Сето тоа пропратено со награди и добра музика со Душти Пушти...

 

 

 

 

 


__________________________________________


Инвеститор од Дубаи во ски-центарот Кожуф

klik
Ало Шапка, ар ју реди? Gone fishing...
__________________________________________

Snow Patrol Lodge - Popova Sapka, MK

Click to become a fan on FB!
The place to be this winter..
__________________________________________

Збор-Два за Freeride!

Возењето во длабокиот снег надвор од стазите, не е идентично со возењето на означените места на планината или со преминувањето во некоја полјана со нова "не натапкана" пудра. Вистинскиот фрирајд бара од тебе да му обрнеш посебно внимание, а не само да се фрлиш во него без да отдадеш доволно почитување кон планината, снегот и природата воопшто. На крајот, сепак, овој стил, како сето останато во сноубордот, постои за да носи задоволство и забава. За да ги добиваме овие работи, сепак, треба да сме свесни со ситуацијата во која се наоѓаме Она со што треба да започнеш е да се запознаеш со ситуацијата на теренот за спуштање.

За таа ситуација, постојат неколку заблуди:

"Последните Врнежи беа пред долго време! Не ризикуваме ништо! "-Грешка!

Одредени ситуации на падините или одредени периоди во зима (пред се во почетокот на сезоната) може долго време да зачуваат лавиноносна опасност. Уште повеќе, дека ветерот, студот или топлина можат сами по себе да создаваат лавинска атмосфера.

"Веќе има траги - може да се помине! Не ризикуваме ништо! "- Грешка! 
Лавината може да пукне пред се ако многумина возите истовремено, при лошо избрана линија или ако стабилноста на снегот е пак променета! Никогаш не се избрзувај! Научи се да ги "читаш" лавините!

"Во шумата сме, така не ризикуваме ништо!" - Грешка! 
Иако дрвјата навистина можат да помогнат за запирање на снежните маси, има лавини, кои можат да ги надминат. Тоа дека не ги гледаме падините над шумата го прави ризикот уште поголем.

"Веќе сум поминувал од тука и не беше опасно!" - Грешка! 
Не е толку едноставно! Друго време, други снежни услови ...!!! 
Во таков случај, еве што точно треба да се направи. Изучувај ја претходно линијата! Нека таа одговара на твоето ниво и одговара на снежната атмосфера во моментот. Предупреди некго за твоите намери. Мисли за враќање! Исто така земи ги во предвид деновите на врнење и периодот на силен ветер: тоа се моментите на зголемена лавинна опасност! Не верувaj само на површинскиот снежен слој. Причините за лавина се кријат главно во внатрешноста на снежната покривка. Кога е топло внимавај на површински лавини.Избегнувај падини изложени подолго време на сонце.

Исклучително важно е да располагаме со базната опрема - лавински микропредавател (PIEPS, ORTOVOX), лавинна сонда и лопата. Некои од вас знаат дека лавинските микропредаватели имаат релативно висока цена, но тие, како сонда и лопатата се задолжителни при фрирајд возењето. Секогаш треба да знаеме дека луѓето со кои возиме сметаат на нас, како и ние на нив. А пак излегувањето сам од стазата на ненатапканите падини си е чиста глупост.

Кога сме подготвени да тргнеме по стрмнини  или да влеземе во снежни канали треба да ги имаме во предвид следниве работи. Прво треба да имаме некаква линија, која сме ја зацрта во главата додека сме ја гледале стрмнината - пријавување, кривина, излегување. Спуштањата тргнуваат едно по едно. Влезот на неколку возачи одеднаш по стрмнината или застанувањето на среднина на неа, можат да доведе до паѓање на лавина. Ако случајно се наложи прекин за време на спуштањето, треба да се случи надвор од каналот или под голем камен или карпа. Пресекувањето на туѓи линии во стил "Осмица" исто така е контраиндикационо, заради можноста од откачување на снежна маса од стрмнината. Кога еден возач прави спуст, пожелно е другите да му ја следат неговата линија. Откако тој ке стигне подолу, не е добра идеја да стои под самите падини.

На прв поглед овие суви совети може да ти се чинат досадни. Сепак ова е МИНИМУМОТ знаење, кој треба да го имаш пред воопшто да си помислиш за Церипашина(Орлова Карпа, амфитеатар I, II, III) Задњи Јелак, Кожуф, Љуботен, Кораб. Ако мислиш да си оформиш стабилни фрирајд авантури убаво е да прочиташ специјализирана литература на пример: http://www.seznam.mk/Планинарење/1.html
http://www.seznam.mk/Планинарење/2.html
http://www.seznam.mk/Планинарење/3.html, како и да  посетиш курсеви и предавања за лавина, да се запознаеш со лавинските тестови, користење на уредите и се разбира давањето прва помош на пријателите. Учењето на сето тоа може да биде исклучително интересно, па дури и придонесот во тоа, фрирајдот е толку ПОСЕБЕН и возбудлив стил.


- Гоце Таневски

__________________________________________


Shaun White: Front Double Cork 10
__________________________________________

POWDERING MAVROVO - the Verdict [dopo La Condanna] [HQ]
Click to watch!
Click here to download..
__________________________________________

SHAPKA FREE STYLE SKIING - Cat People video clip
Click to watch!
Click here to download..
__________________________________________

Neverland trailer 2009
__________________________________________

Remember the winter...
__________________________________________

Dream on...
__________________________________________

Remember when snowboard videos used to be cool?
Leave all the fancy shit behind and get back to the roots.
First segment of Whiskey 2 - Adventures of Boozy the Clown
[1994]
__________________________________________

Европски snowboard cup на Кожуф!
Европски snowboard cup на Кожуф!
Eвропскиot snowboard cup koj традиционално се одржува веќе 7 години наназад во Македонија, оваа година за првпат ќе се одржи на планината Кожуф.
Датумите за овој настан се закажани за 28 Фебруари / 01 Март а пријавени се 50 учесници од Македонија и од околните држави.
Организатор на овој натпревар е Snowboard клубот „Полар“ кој се јавува како организатор години наназад, а воедно и организира тренинзи за млади snowborder-и и скијачи под водство на 10 (IVSI) лиценцирани тренери.

За оваа година е предвидено секој ден да има натпревар во различни дисиплини - Big Air и Slope Style.
Настанот ќе биде медиумски покриен од страна на А1 телевизија како и од повеќе пишани медиуми.

Со оглед на тоа дека snowboarding е најактуелен зимски спорт, се очекува многубројна посетеност на овој настан, на падините на планината Кожуф.
__________________________________________

Snow Collage
Mostly Sapka, Mostly Goce & Danilo! Click on the picture.
__________________________________________

Street&##!!@!?#SnowBoarding / part 2
Водно, Скопје, 15h, Понеделник. Уште еден ден во редот на бескрајни денови на вратоломни заебанции, нашите суперхерои и овојпат се покажаа, со бестрашен тест на еден од најголемите хендрејли што сум ги видел и во живо и на видео :)) Овој сешн дефинитивно влегува во мојата книга, заведено под РЕСПЕКТ. BTW, ова не е ништо за нив (суперхероите), бидејќи како што знаеме сите тие се отпорни на паѓање, разни отворени и затворени преломи, итн, итн. I AM LEFT SPEACHLESS, bro`s. :)

*клик на сликата за галерија

flip out
http://www.skirol.blogspot.com/
__________________________________________

Blazo - Tail Grab
__________________________________________

Street&##!!@!?#SnowBoarding
klik
http://www.skirol.blogspot.com/
__________________________________________

Mavrovo Jibbing
Edited by Pedja
__________________________________________

Скијање Хинтерглем / Австрија
Месец дена во ски центарот Салбах - Хинтерглем, Австрија, на работа како ски инструктори, јас и братучед ми Бојан... Сонце, снег, многу зезање и најмногу скијање.. клик горе за клипче снимено и монтирано во Хинтерглем. Бојан демонстрира карвинг скијање со понекоја глупост измеѓу.. :)
Камера и монтажа: Иван Мирковски
музика: „Хајдемо у Планине„ - Бјело Дугме
__________________________________________

Mavrovo gets done!
Mavrovo gets done by the crew... Klik ovde za download. A ovde za youtube link. Na klipot vozat: Djordj, Ivo, Bratce, Korcu, Pedja, Maksim, Andrea, Boksa. Monting by Pedja.
__________________________________________

Сега-Мега Галерија од Сноуборд Купот на Маврово 26.01.2008
охоо
Ако се видиш на слика не покажувај со прст. Клик на сликата да се омрсиш! Резултати овде машки и овде женски
__________________________________________

FIS KUP na Mavrovo 2008!!!

Calendar

Date Codex    Place Nation Discipline Gender Category
26.01.2008 7462   Mavrovo MKD Slopestyle L FIS
26.01.2008 7463   Mavrovo MKD Slopestyle M FIS
27.01.2008 7464   Mavrovo MKD Slopestyle L FIS
27.01.2008 7465   Mavrovo MKD Slopestyle M FIS

Technical Delegate:

Codex Name
7462 Vais Panagiotis (GRE)
7463 Vais Panagiotis (GRE)
7464 Vais Panagiotis (GRE)
7465 Vais Panagiotis (GRE)
__________________________________________

Клипче...
клик
Реди сет го!
__________________________________________

Пази камион!
snowboard madness
Без гајле, добра монтажа е :) клик овде.
__________________________________________

Уште една сноуборд игрица. Оваа е пореална :)
snowboard madness
__________________________________________

Одиме на кино.

Како што најавивме пред извесно време еве стигна и да се случи. Значи вечер (Четврток 07.12) во 20:00ч. Forum Snowboards ви го претставува „THAT" Team Video. Воедно и слави 10 годишнина од своето постоење. За "THAT" нема повеќе што да се зборува, останува да се гледа. Влезот е бесплатен но картите се ограничени пошто нели има ограничен број седишта у киното...
Рецензија овде.
Траилер овде.
Проекција во Рамстор.
Видимо са!

__________________________________________

Flash igrica
play
__________________________________________

Три фотки
01 02 03
__________________________________________

THAT - Forum Team Video 2006

После The Resistance, True Life и Video Gangs ете го од пред некое време и четвртото сноуборд видео кое ги прикажува неверојатните вештини на сноуборд тимот на Forum Snowboards. За ова видео специјално бил собран целиот тим, а режисер е повторно Sean Kearns - ако ви текнуе на Whiskey - The Adventures of boozy the clown? Ова видео е лудница од почеток до крај и кога ќе заврши си го нае*ал ако немаш снег у близина пошто ќе почнеш да кубеш коса и да корнеш кожа од што ќе ти се вози сноуборд. Уствари ќе се качиш на кров и ќе се пушташ по ќерамиди. :) Devun Walsh во воа видео е веројатно на врвот на својата кариера и едноставно го гледаш без здив. Море целото видео се гледа во еден здив. Нема досадни моменти.
Тука се исто така и новајлиите на Форум сноубордс Jake Welch, Stevie Bell кои растураат на голо. Интрата се наука и прават бордерите да светат со сета своја сила на вољата која ја имаат за овој спорт. And THAT is what I call an amazing snowboard video! And THAT shows why some people get paid a lot to ride a snowboard.


- фотки од премиерата
- teaser на YouTube
- THAT Stevie Bell teaser
- најдоброто за на крај, наскоро премиера и кај нас!

Stay with your boots on!

Датум на издавање: 07 / 08 / 2006
Продуцент: Forum Snowboards
_________________________________

NOKIA Snowboard World Cup update

Екипата на XMKD com се наоѓа директно на самиот настан организиран од NOKIA. Односно светското првенство во сноуборд. Се одржува во градчето Langsgraaf на тромеѓето Холандија, Германија и Белгија. Натпреварот ќе се одржи утре, петок 13 Окт 2006 во затворената сала, најголема во Холандија SNOWWORLD. До мене седат Александар Кацарски (нашиот представника) и Рок Фландер (фаворитот од Словенија)
>>клик за кратко видео


Александар Кацарски (Мк) и Рок Фландер (Сло)

xmkd: Рок што очекуваш утре на натпреватов?

Рок Фландер: Па се надевам дека ќе успеам да влезам во први 8, нема да биде лесно со оглед на тоа што тука настапуваат сите најдобри од цел свет.

xmkd: Значи утре ќе гледаме како ќе ги растресеш првите 8 швајцарци?
Рок Фландер: Да да :) се надевам на тоа.

xmkd: Какви се условите во салата? Малку чудно за разлика од отворени терени..

Рок Фландер: Да, малку е чудно, клаустрофобично и се, но подлогата е совршена.

xmkd: Што мислиш за нашиот Кацар?

Рок Фландер: Па го пратам од година во година, јас сум во овој спорт веќе 15 години. Има огромен напредок и шанси да ја оствари својата цел. Одличен натпреварувач со големи очекувања. Но треба едно да се знае, големи работи не доаѓаат туку така, за нив мора да се работи со години :)

xmkd: Кацар како се осеќаш за утрешната трка?

Кацар: па до пред година дена чуствував нервоза пред старт на вакви големи трки. Оваа година сум опуштен и знам дека нема што да изгубам, може само да добијам :)

xmkd: Како е твојата ситуација и подршка од Македонија во споредба со останатите натпреварувачи?

Кацар: Па како прво сум дојден сам со кола, возам 4000км за да извозам една трка, имам среќа дека ме води словенечкиот тренер Томаш Берник бидејќи ми стана пријател со тек на време. Во основа сум сам. Вежбам и живеам со словенците. Од Македонија имам исклучително мал буџет со кој тешко се справувам. Додека сите натпреварувачи имаат цела екипа околу нив, јас сум сам, па ќе видиме утре :)

xmkd: Фала дечки, со среќа утре!!

__________________________________________

DC AND SNOWBOARDER’S FOREIGN CORE-RESPONDENT CONTEST
Еве ви шанса. Имено DC и Snowboarder Мag се здружиле во овој уникатен контест со цел да најдат солиден „Foreign Core-Respondents Crew“ составен од 1 рајтер, 1 фотограф и 1 снимател за медиумски да го покријат Air & Style сноуборд ивентот кој ќе се одржи во Минхен зимава. 3-ојцата победници ќе се бираат според нивните креативни трудови. Комплетните трошоци за пат, престој и се ќе бидат покриени од DC и Snowboarder Mag. Значи бараат аматери-кореспонденти со навистина креативни и убаво „спакувани“ текстови, фотки, видеоклипови... кои немора да бидат стриктно за сноубординг, него треба да бидат вашите најдобри дела и креации и можеби ќе бидете еден од 3-ојцата победници што ќе одат да известуваат за DC и за Snowboarder Mag во Минхен зимава. За поднесување фотки, текстови, видео идете на http://snowboardermag.com/dccontest/dc/ или регистрирајте се на форумов и аплодирајте! Со среќа!
__________________________________________

Crazy Videoclip

__________________________________________

ПРОГРАМА ЗА СЕЗОНА 2006/2007 НА НАЦИОНАЛНА СЕЛЕКЦИЈА ВО СНОУБОРД 
СОСТАВ
Членови на националната селекција во Сноуборд е:
1. Кацарски Александар
Кординатор е Јаневски Борче
Кондициони тренер е Иван Лесевски
За реализација на снежните подготовки и учество на натпревари ќе
биде ангажиран искусен тренер од иностранство за целиот периодот до олимпијадата.

ЦЕЛИ
Обезбедување А норма за Олимпијадата во Ванкувер 2010 и учество на Светското Првенство во Ароса, Швајцарија 2007


Бр

Активности

Датум

ден

Трен.

Такм.

1.

Подготовки Хинтертукс

10-30.09

20

1

1

2.

Подготовки Хинтертукс

1.10-10.10

10

1

1

3.

Подготовки Лангдорф

11.10-12.10

2

1

  1

3.

WC Лангдорф (Холандија)

13.10

1

1

1

4.

Подготовки Хинтертукс

14.10-19.10

5

1

1

5.

WC Солден (Австрија)

20-22.10

3

1

1

6.

Подготовки Хинтертукс

15-30.11

14

1

1

7.

WC (С.Виглио, ИТ)

01-03.12

3

1

1

8.

Подготовки Шладминг

4-8.12

4

1

1

9.

EC Хаус Им Еннстал

9-10.12

2

1

1

10.

Подготовки Шладминг

11-14.12

3

1

1

10.

EC Бад Гастеин (АТ)

15-16.12

2

1

1

10.

Подготовки Крањска Гора

17-20.12

4

1

1

10.

EC Кранјска Гора (СЛО)

21-22.12

2

1

1

11.

Подготовки Крањска Гора

23-28.12

4

1

1

12.

EC Готсцхен (ГЕР)

29-30.12

2

1

1

13.

Подготовки Крањска Гора

3-14.01

11

1

1

14.

WSC АРОСА (Швајцарија)

14-20.01

7

1

1

15.

UVC Бардонеццхиа (ИТ)

20-27.01

7

1

1

16.

WC Нендаз (СУИ)

27-30.01

3

1

1

17.

WC Бардонеццхиа (ИТ)

2-3.02

3

1

1

18.

XC Банско (БУЛ)

7-9.02

3

1

1

19.

EC Витси КАсториас (ГРЕ)

9-11.02

3

1

1

20.

Подготовки Маврово

15-23.02

10

1

1

21.

EC Маврово (МКД)

24-25.02

2

1

1

__________________________________________

КАКО ДА ГИ ИЗБЕГНЕШ ВООБИЧАЕНИТЕ ПОВРЕДИ

Постојат неколку мерки за претпазливост чија употреба значајно придонесува да се намалат повредите при возење сноуборд или скии...

- Кондиција
Биди сигурен дека си доволно раздвижен и имаш довлоно кондиција за да возиш сноуборд. Припреми се за зимската сезона со кондициони тренинзи (качување на водно, возење скејт, бајк, трчање било што што ќе ти ја подобри кондицијата во генерала) за да ја подобриш основната стабилност и сила за на снегот. Силата и издржливоста на нозете играат огромна улога во безбедноста во овој спорт и се особено важни за спречување повреди. (сте приметиле дека најчесто се повредувате при крајот на денот кога веќе сте исоштени и не ве држат нозете)
Повеќе...

_________________________________

ESCRAMBLE

Совршената комбинација од квалитетни сноубордери и креативна камера го прави ESCRAMBLE хит за 2006 година. Сноуборд видео што мора да го види секој сноубордер. Луѓето од Volcom имаат вложено голем труд во ова видео и делот од себе што го имаат оставено во него накрај се испалтеше. После првата премиера која се одржа во Costa Mesa, следат и светски премиери а еве ги и датумите за Европските:

8/26 Munich, Germany - Skate Hall
8/26 Prague, Czech Republic - Mystic Skatepark
8/31 Stockholm, Sweden - KGB Bar
8/31 Zurich, Switzerland - Cinema Riff Raff
8/31 Trondheim, Norway - Bar Circus
8/31 Leicester, UK - Magic Toast
8/31 Antwerp, Belgium - Capital
9/1 Rothis (Vorarlberg), Austria - K-Shake
9/1 Riga, Latvia - Andrejsala
9/1 Barcelona, Spain - City Hall
9/2 Milan, Italy - Rolling Stone
9/2 Copenhagen, Denmark - Fliesen Bar
9/2 Amsterdam, Holland - Club Bitterzoet
9/2 Hossegor, France - Creme Cafe

Датум на издавање: 26 / 08 / 2006
Продуцент: Volcom
_________________________________

TWSnow Videa: Monday Mallet

Monday Mallet (7/10)

Monday Mallet (7/3)

Monday Mallet (6/26)

Monday Mallet (6/19)
__________________________________________

Caught Up: Nate Bozung

click to go huge

Веб интервју со Nate Bozung а.к.а. The Nutz. Click to go HUGE!

__________________________________________

Burton ASJ 2006: Slopestyle

jussi

Jussi Oksanen на Burton ASJ 2006: Slopestyle. Клик за повеќе...

Воздра!
__________________________________________

TWSnow video - Cobra Dogs: Behind the Sauce

Video clip by Joe Carlino. CLick Here.

Воздра!
__________________________________________

SnowboardGang.com - the boarding gangbang! :)

SnowboardGang is an online place where you can connect other board lovers, share thoughts, pictures and techniques, as well as support others, celebrating the Adernalin pump of snowboarding. http://www.snowboardgang.com/

Воздра!
__________________________________________

xmkd XMKD СКИ ВИДЕО КЛИП
minhen

клик тука за цела сторија >>>
klik tuka za video klipot >>>

_____________________________


Trick Tip Video: Fence Ollies

Како што вика Joe Carlino не е се во огромните 1080-ски и крејзи мадафака гапови. Пред вас е една од најзабавните работи кои може да се праат на сноуборд. Флет олија преку ограда. Гледајте, уживајте, пробајте...

Воздра!
__________________________________________

КАЦАР ГИ УБИ НА КОПАОНИК !! (ДВЕ ЗЛАТНИ МЕДАЉИ)
1 и 2ри Април 2006 Александар Кацарски (понатаму во текстот Кацар) ќе ги памти како врв на својата кариера во сноуборд. На националниот шампионат и ФИС трката во Giant Slalom Snowboard кои се оддржаа на 1ви и 2ри април на Копаоник - СЦГ, Кацар освои две златни медаљи една по друга.. Што поише, го чекаме да се врати и да напраиме едно интервју..
Да се потсетиме на неговите постигнувања во 2006 година:

датум
место
држава
тип на трка
вид на трка
освоено место
фис поени
02-04-2006 
SCG 
FIS Race 
Giant Slalom 
70.00 
01-04-2006 
SCG 
National Championships 
Giant Slalom 
70.00 
18-03-2006 
MKD 
Europa Cup 
Big Air 
12 
0.00 
11-03-2006 
CRO 
FIS Race 
Slopestyle 
16.00 
12-02-2006 
BIH 
FIS Race 
Snowboardcross 
18.00 
15-01-2006 
ITA 
World Cup 
Parallel GS 
60 
0.00 
08-01-2006 
AUT 
World Cup 
Parallel GS 
57 
0.00 
___________________________

EUROPA SNOWBOARD CUP 2006 - El Gallery by Dejan Panovski

Go, go, go!
__________________________________________

Кацар во Викенд!

Kacar

Клик на сликата за поголема читлива слика...
__________________________________________

EUROPA SNOWBOARD CUP 2006 - El Gallery by Marko

Go, go, go!
__________________________________________

EUROPA SNOWBOARD CUP 2006 - El Gallery by Jimmy

Go, go, go!
__________________________________________

EUROPA SNOWBOARD CUP 2006 - Big Air, Mavrovo
video clip by xmkd.com

click to download

Europa Snowboard Cup + Pedzo & Divi After Session.
Watch the scenery.

Превземи!
__________________________________________

Europa Snowboard Cup 2006 спонзориран од Cosmofon
СЛОВЕНЦИТЕ НАЈДОБРИ НА BIG AIR НАТПРЕВАРОТ ВО МАВРОВО

cosmofon press release
all photos by Gjorgji Klincarov, New Moment

Денеска, на 18 март Маврово беше домакин на 4-от европски куп во сноубоард на кој земаа учество натпреварувачи од Македонија, Србија и Црна Гора, Бугарија и Словенија. Благодарение на Ски Федерацијата од Македонија кои беа организатори на овој настан, како и на поддршката од Cosmofon, љубителите на спортот, а особено оние на екстремните спортови, имаа можност да ги проследат во живо храбрите скокови на натпреварувачите во овој сноуборд куп.

Словенците како најискусни во оваа дисциплина се покажаа и најдобри, и ги освоија првите три места. Суса Анзе е победникот во BIG AIR на Европскиот сноубоард куп чија техника, скок и вештина беше пресудна тој да се пласира пред второпласираниот Рене Стргар и третопласираниот Матеј Павлич.

Скоковите беа со висок квалитет кој ги задоволува дури и европските стандарди на BIG AIR дисциплината. На специјално направената скокалница, оставајки ја присутната публика без здив, европските сноубордери ги демонстрираа своите вештини и спортска техника во BIG AIR. Скоковите ги оценуваа: Ваис Панагиотис од Грција (Технички делегат), Борче Јаневски од Македонија (шеф на натпреварот), а главен судија беше Жељко Милановиќ од Србија и Црна Гора.

BIG AIR е нова и атрактивна дисциплина во сноубордот која за првпат се одржува во Македонија, а љубителите на белите спортови ја оценија како најголем и највозбудлив настан кој сезонава се случил во Маврово.

Овој викенд, Cosmofon го сподели предизвикот на сноубордот со оние кои имаа можност да бидат дел од овој исклучителен настан. Традиционално, веќе трета година по ред Cosmofon ги поддржува натпреварите во сноубоард во Маврово.

El Gallery!
_____________________________

Europa Snowboard Cup, Маврово 2006
BIG AIR НАТПРЕВАР ПРВ ПАТ ВО МАКЕДОНИЈА

Утре, на 18 март во Маврово предизвикот ќе го споделат над 30 натпреварувачи во сноубоард од Македонија, Србија и Црна Гора, Бугарија, Словенија, Финска и Белгија. Прифаќајки уште еден предизвик, тие во Македонија пристигнуваат по нивното учество на XX Зимски Олимписки Игри, кои се одржаа во Торино, Италија. Благодарение на поддршката од Cosmofon, љубителите на зимските спортови, а особено оние што уживаат во екстремните спортови, ќе имаат можност да ги проследат во живо храбрите скокови на европските сноубордери кои се викендов ќе се натпреваруваат во Маврово. Натпреварот на сноубордерите во оваа нова и атрактивна дисциплината BIG AIR за првпат се одржува во Македонија и љубителите на белите спортови очекуваат овој натпревар да биде најголем и највозбудлив настан, кој се случил оваа сезона во Маврово.
_____________________________

Koжуф, Боровец, Банско и Копаоник на странски туристички берзи со заеднички маркетинг
Новиот македонски ски центар „Кожуф“, кој уште се гради, ски центарот „Копаоник„ во Србија, ски центрите „Боровец“ и „Банско“ во Бугарија преговараат во блиска иднина да имаат заеднички настап на светскиот пазар. Заедничкиот настап ќе подразбира заедничка промоција на центрите, заеднички маркетинг и заедничка реклама која треба да ги намали трошоците, а да ја зголемат ефикасноста на кампањите.
„Идејата за заеднички настап на светскиот пазар оди во прилог на сите регионални ски центри. Во регионот се уште не постојат големи ски центри кои би биле во можност да примат многу гости. Преку заедничкиот настап странските туристи ќе имаат и поголем избор и повеќе информации за понудата на регионот“, вели Ангел Наков од ски центарот „Кожуф“.
До сега голем број на туристички експерти и посочија на Македонија дека многу полесно и побрзо сериозно ќе го развие туризмот доколу на странските пазари настапува регионално.
(Тотал)

_____________________________

Торино 2006
Редно беше и ние да пишеме нешто за олимпијадава... Епа еве овде линк до резултатите. А еве овде и фотки. А овој овде горе што се дере е Shawn White кој ко од шала зема прво место без да се замара многу... Епа многу пишавме, доста е :) http://www.torino2006.org
_____________________________

civ strikes again!
civ
civ se iskrshi probuvajki da bide kako supermen. klik na slikata za download
_____________________________

Skijanje u Bugarskoj - Last minute ponuda

Dobar dan!

Skijanje u Bugarskoj (Bansko) - last minute ponuda!
03.03.2006 - 11.03.2006
Prevoz (polazak iz Beograda), smestaj i hrana = 139e
+
Ski pas i ski oprema = 140e
Ukupno = 279e!! za 7 dana !!!

Kontaktirajte nas SAMO i ISKLJUCIVO ako se nadjete u prici sa sajta http://skijanje.atspace.com

Pozdrav iz Srbije i Crne Gore,
Beograd

___________________________

Brent Meyer - Quantum leap double sided darkslide.

Каков трик еј лудница!!! Одма кликај на сликата. Воздра!
___________________________

Бојан
_____________________________

Civ grinding ili sliding ili kojznae sho!
civ
Еве го civ во schladming/hochwurzen прошлата сабота како го прае на скии. Снимач: Еди! klik na fotkata.
_____________________________

Photo story by transworld snowbaording - December 2005 Issue
Where is it, can you see it? Shit it's a GRENADE!
If you could hear your angel he would probably tell you to get a new brain and smash your old one aginst your head!
_____________________________

Transworld Video: The BLOCK Rail Jam

Video: The BLOCK Rail Jam

CREDIT: Joe Carlino
___________________________

Пет ипол прашања со Simon Chamberlain


Предходнава недела DC имаа шанса да свртат два три збора со секогаш зафатениот Simon Chamberlain баш пред да си оди од DC Mtn. Lab. (snow паркот на DC). Па еве ги!
___________________________

Ски центар ШЛАДМИНГ - visitet бај XMKD crew

Скијачкиот центар Шладминг се наоѓа во централниот дел на Австрија. Поточно на еден час возење од градовите Грац и Салцбург или пак на неполни 3 часа од Виена. Од Минхен исто така се стигнува за околу 2 часа..   читај ја цела сторија >

___________________________

Where is my head?

Видео клипче од храбриот потег и уште похраброто слетување. Клик на сликата!

___________________________

Попова Шапка, период 3-8 јануари 2006-та. Време и терен погодни за игра…

Klik za poveke...

Еве ме и мене. Решив одблизу да ви ја доближам ПоповоШапската атмосфера во овој период од годинава, пошто гледам дека ретко на кој му текиње дека Македонија има уште еден ски центар (додуша троа подзапуштен) и дека можете комотно да си ги активирате автомобилите, да се организизрате едно 3-4-орица и да му ја летнете нагоре на еднодневна екскурзија. Повеќе...

Пеце
___________________________

Сешн на снег failed!
Тргнавме негде сабајле накај 8:30... и веке кон 9 саат бевме на излезот од Скопје. Малце се задржавме на бензинска додека Џими ги проверуваше гумите од колата а ние да купиме нешо за ждерење за по пут и така... Патувавме некаде саат и пол и некако патот ми помина многу брзо слушајќи ги заебанциите на Џими и приказните за тоа како си поминал у Лондон! :) Него нема везе тоа... стигнавме у Маврово, имаше многу гужва и се лизгаше насекаде у п.... матер! Купивме карти.. се качивме на жичара и конечно стигнавме горе(на жичарата се осеќав како оној од Глуп и поглуп) Времето беше закон некои саат време, пукаше сонце, немаше ветер и беше се така екстра!:) тие саат време ја лутав сам по планината со цел да стигнам до плавиот ски лифт поради тоа што ја неможам да скијам (поради повреда на рамото). И така.. со два претешки ранци на мене, седнав у дупката кај плавиот да изедам еден сендвич додека ги чекам овие педериве да се изнаскијаат... И одеднаш ми заѕвоне телефонот и глеам ѕвони марко и ми вика дојди кај преносниот ски лифт. И идам ја натака пола саат по планината со ранците.. и фати опасна магла да му еам. Не се глеаше нишо и едвај стигнав таму. Се најдов шо се најдов со Марко ама тогаш ете ти го Пеџа на телефон и ни вика доете кај жутиот. И идеме ние накај жутиот по неверојатна магла и едвај го пронајдовме патот до таму.:) Чекавме да се крене маглата али више беше касно... стигна негде накај 2 саатот и касно беше да почнеме да праиме скок. Другиве отидоа да скијаат, ја се симнав доле на едно чајче и да ги почекам да се симнат па да си бегаме накај дома... И така, ја сесијава ја прогласуем за failed пошо од сесија ни с не видовме:) немаше ни сликање ни снимање, чат пат по некоја фотка.. Деновиве ќе се праи скок во дупката кај плавиот ски лифт, така да ваљда ќе има по уше некоја сесија сигурно со надеж дека ќе биде успешна.
___________________________

Сешн на снег!
Редно време е да ја приредиме и првата сноу сесија за оваа година... Има снег миљон, нашиот репортер Г со точка Раде К со точка, од таму деновиве произнесе изјава за непрестајно паѓање снег веќе 4-5 дена и тоа онака обилно... а прогнозата за во Недела ветува сончево и тивко време без ветришча и виулици! Може малце снегче од време на време. А ние ќе се погрижиме таа тишина да ја развеселиме со разни звуци произлезени од пријатните и непријатните допири на снегот по нашите лица, вилици. Луѓе тоа е биде рај на земјата. Бањање во снег со истовремено лизгање и тркалање по удолнина. Паудер завеси при што кога вртиш на другата страна ја сечеш завесата и снегот ти мава у фаца, а чат пат и скокови во воздух со можност за некоја 360-ка која завршува со главата збрцана во длабокиот снег! Лудницаааа..... Едвај чекам да дое недела. Се гледаме таму некаде кај некое скокче!
Е да ќе има филмање и сликање како и обично.
___________________________

Videoclips/..
Zach Leach
Kristi Leskinen
___________________________

Скијачки центар КОЖУФ - Сент Мориц на Балканот!

Најавената изградба на новиот ски центар на Кожув, или како што го викаат во новините Сент Мориц на Балканот е во тек. Според најавите тоа ќе биде најмодернот ски центар на балканот. Проектот вреден 72 милиони евра е подржан од Владата на Р.Македонија. Ски центарот е лоциран на околу 30км западно од Гевгелија на планината Кожуф, на границата со Грција и е подеднакво одаелечен (100км) од Скопје и од Солун. За оваа сезона веќе е набавен еден ски лифт и поставување на истиот на локацијата „Зелен Брег“, како и еден ратрак. Изградбата на ски центарот и околната викенд населба во најголем дел е финансирана од приватен македонско-грчки капитал. Проектот би требало да биде реализиран во текот на наредните 3 години. Свечена промоција, во присуство на нашиот премиер и преставник од Doppelmayer (водечки светски производител на ски инсталации), беше одржана на 24 април и медиумски пропратена од бројни припадници на 7 сила.

Еве и слики од монтажата на првиот четворосед „Зелен Брег“ на 12.12.2005:
Оваа година ќе има промотивно скијање за викендите, а продажбата на викенд куќички по поволни цени веќе е започната!
_____________________________________

Утре почиња скијачката сезона во Маврово! - дека не знаете ;)
Hej, hej utre na Mavrovo e gaga!!! Progonoza iamte ovde: http://www.snow-forecast.com/resorts/Zare-Lazarevski.0to3mid.php
Оваа година уште поскапа карта! Ајде за година две ваљда ќе се отвори и ски центарот на Кожуф па ќе имаме повеќе избор и ќе паднат цените. Еве во Време што викаат:

Скијачката сезона за оваа зима центарот „Заре Лазаревски“ во Маврово ќе ја отвори в сабота. Скијањето утре ќе биде бесплатно, најавија од центарот.

Жичниците и лифтовите кон скијачките патеки веќе биле подготвени за посетителите.

- Подготвени се и нашите угостителски објекти „Бистра“, „Ски-школа“ и „Мавровки“, а посетителите ќе можат да се освежат со безалкохолни пијалаци и во Старо бачило, Трифкова колиба и Галичко бачило - рече Дарко Стојановски, менаџер на хотелот „Бистра“.

Дневниот ски-билет за возрасните ќе чини 850, а за децата до 12 години - 600 денари. Скијачите ќе можат да купат и неделен ски-билет по цена од 4.250 за возрасни и 3.000 денари за деца. За 10-дневниот билет возрасните ќе плаќаат 6.000, а за викенд ски-билетот 2.100 денари. Десетдневниот билет за децата чини 4.250, а викенд-билетот 1.500 денари. Редовните скијачи ќе можат да си купат и сезонски билет по цена од 17.000 денари за возрасни и 12.000 денари за деца.

Стојановски најави дека патеките се подготвени и за ноќно скијање, кое чини 500 денари, а за возење со жичница посетителите ќе плаќаат по 200 денари.

_____________________________________

WHITEROOM - snowboarding e-zine
whiteroom
Whiteroom е бугарски е-зине за сноубординг покривајќи ја воглавно сцената на Витоша. Има многу слики од тамошните локалци, тесктови за најновите случувања, форум и видеа достапни за download во делот downloads. Па ако некој има план да ја посети оваа планина зимава не е лошо да го ѕирне сајтов како би бил по упатен кога ќе стигне таму... Сајтот е на бугарски, а има и англиска верзија која не е така богата со содржини како бугарската. Па затоа ви ја препорачуваме бугарската:) http://www.whiteroom.info
___________________________

The snow is comming...
___________________________

Mount Everest 360 degree view
everest
___________________________


skateboarding

copyright © Xmkd.com 2004-2012
a division of XMKD.com