XMKD ShopXMKD ForumВИДЕО ГАЛЕРИЈАЕ-маилГлупости
 
acid wear
Velofest
alpinizam.org
plagij.at
paragliding club Vertigo
blog za skiroli
Skopje WiFi
SkopjeClubbing
Нека Xmkd.com биде моја почетна страна! Нека Xmkd.com биде една од моите омилени вебстрани!
       

 

   Испрати Новост
денеска е:
- СЕГА СТЕ ВО АРХИВАТА ЗА МАРТ и АПРИЛ 2007
     
xmkd Освојувањто на Монт Еверест
Xmkd продолжува со будно следење на освојувањето на Монт Еверест. Еве и фотографија од овој смел човек кој редовно не известува како напредуваат со освојувањето на највисокиот врв на светот. Инаку текстовите ги превземаме од www.mkd-mount.org за кој тој ексклузивно пишува за нив.

Од нас поздрав до наредниот обајвен текст.

14-15.04.2007 Базен камп ... Во Базниот камп продолжуваат припремите за одење до Истурениот базен камп на 6400 мнв. Првиот дел од јаковите со храната за експедицијата и опремата за висинските кампови е веќе отиден. Ние ја спакувавме нашата лична опрема којашто заедно со нас тргнува према Истурениот базен камп. Исто така, со друг караван на јакови ќе тргне и остатокот на опремата неопходен за искачувањето: 60 боци со кислород, околу 100 литри керозин, 6 боци со плин за кујната и уште храна којашто не отиде со првиот караван.
Непалците Новата Година ја слават на 14.04. и готвачот ни спреми торта после вечерата. На неа пишуваше Happy New Year 2064. Ја поделивме тортата заедно со нив и се разбира им честитавме Нова Година.
Идниот ден ја измеривме преостанатата опрема којашто требаше да се испрати во Истурениот Базен камп. Резултат беше дека имаме многу екстра килограми. Имено, правилата се следни: Во пролет кога нема доволно храна јакот носи само 40 кг, а наесен после монсуните дозволени се 60 кг. Кинеските власти одобруваат 4 јакови по член во пролет, а 3 наесен. Тоа значи дека морате и заедничката и личната опрема да ја вклопите во тој број на јакови. Тоа е невозможно, и секоја година CTMA добро заработува на дополнителните јакови кои мора да ги изнајмите. Се разбира, не можете да отидете до селото и да се договорите со сопствениците на јаковите бидејќи овде државата се контролира.
Милош и јас бевме поканети на вечера од страна на водачот на руската експедиција. Тука запознавме неколку интересни личности меѓу кои се истакнува нивниот доктор Андреј. Он е интересен по тоа што покрај својата работа, е страствен технички искачувач. Разменивме емаил адреси бидејќи најави дека можеби ќе дојде во нашите краишта на искачувања.
Утре идеме во Средниот камп (5800 мнв), каде ќе имаме едно ноќевање за да идниот ден продолжиме за Истурениот базен камп (6400 мнв).
Срдечен поздрав од сите членови на експедицијата!

16.04.2007 Базен камп ... После доручекот ги спакувавме соларните панели, акумулаторите, радио уредите, каблите за осветлување во Истурениот базен камп и уште многу техничка опрема која вчера ни беше потребна.
Бидејќи после аклиматизацијата ќе се вратиме овде, сите оставивме дел од опремата во шаторите. Трпезарискиот шатор и кујната остануваат во Базниот камп, исто и готвачот и еден негов помошник. Другиот готвач тргнува со нас и тој веќе нема да се враќа назад. Значи имаме два комплетно опремени кампа.
Тргнавме околу 13ч. Ранецот на грб и правец планина. Имаше облаци па беше доста лесно за пешачење. Овојпат намерно идевме поспоро, така да ни требаа околу 5ч до Средниот камп. Ги оставиш мислите да лутаат кој знае каде а нозете сами си го знаат патот. Единствено те будат колоните јакови кои се враќаат од Истурениот базен камп. Секое пешачење по морената на било кој глечер е многу монотоно и досадно. Но штом се мора не е тешко.
Овде е 600-700 метри повисоко од Базниот камп, и затоа нешто поладно. На небото има многу гаврани, кои овде се нарекуваат Горак. Ги следат експедициите и колоните јакови заради храна.
Досега ниеден член на експедицијата нема проблеми со висината. Здравствениот билтен е одличен, а атмосферата во тимот секој ден се подобра. Така нека и остане.

Драган Јакимовиќ
Водач на експедицијата
 
_____________________________
xmkd The berm & the drop
Gallery el camino de Dzole!
_____________________________

xmkd Frontside grab - Lisec

______________________________________________

xmkdЕверест 2007

[превземено од www.mkd-mount.org]

13.04.2007 Базен камп ... Станавме малку порано бидејќи денес по план е аклиматизација до Средниот камп на 5700 мнв. Првиот дел на патот не водеше покрај морената на глечерот Ронгбук и прилично е монотоно. Дури кога добивме на висина се појавија планините кои се наоѓаат на самата граница меѓу Кина и Непал... > читај понатаму

_________________________

xmkdA realy good commercial - мхмм ептен

Клик на сликата за новата реклама на Nissan
________________________

xmkd FxPxOx свирка 13ти април @ Кастро

На 13ти април (петок) FxPxOx ќе одржат самостоен концерт во клубот Кастро. Како предгрупа ќе бидат куманoвскиот хардкор бенд Boycott. Влезот ќе чини 150 ден. Бидете таму!
_________________________________
ржат самостоен концерт во клубот Кастро. Како предгрупа ќе бидат куманoвскиот хардкор бенд Boycott. Влезот ќе чини 150 ден. Бидете таму!
_________________________________
xmkd Dynamite Surfing vo Moskva.
klik to download
Inovative thinking... klik na slikata.
_____________________________
xmkd Фотки од старата архива!
klik za pogolema
don't have a cow
klik za pogolema slika
Клик на сликата за поголема слика.
_____________________________

xmkd K3P tour

K3P tour

______________________________________________

xmkd Вим Хоф - Superfreak!

На Еверест по куси панталони?!?
Во Јануари оваа година, Холанѓанецот Вим Хоф истрча полумаратон (21 км) во Финска, носејќи на себе само куси панталони – и бос. Температурата на снегот била –(минус)35 степени целзиусови. За неколку месеци тој ќе се обиде да изведе некаков ваков подвиг и на северната страна на Еверест. Оваа експедиција која е под водство на Холанѓанецот Вернер де Јонг, ќе се обиде да постави нов светски рекорд – веројатно во достигнување на што поголема висина во кратки панталони... Повеќе...

http://www.alpinizam.org/
______________________________________________

xmkd NEWS: DIY

Се собираат пари, по 100 ден за да платиме превоз да го пренесеме елементoт на кеј во лисиче. Незнам уште колку пари фалат, али треба сите да дадеме. Виктор планира да го доправи тој елемент, да се продужи, и да се стават хандриали од страна. Парите ги собира Виктор, на кој не му е јасно нека му се јави него, или нека праша на блогов!
Поздрав
Pero
live to skate - skate to live
http://www.skirol.blogspot.com/

______________________________________________

xmkd Интервју со Вико.

Напишано од Лисец
Седам ја у училна онака поспан и одеднаш глеам надвор огромен гавран. Арно ама тој гавран бил Вико и црно облечен(како и секогаш). Ја излажав наставнишката дека ме боли стомак и излегов од ужилницата. Стигнав надвор на сонце и го глеам Вико со емпе 3 на уво седи на клупа. Ми текна една идеа да му пукам интервју. И добро повелете и сквиртувајте!!!

- Kako se vikas ?
-Viktor Stanaskovski
-Кolku godimi imas?
-14 i 3 четвртини
-Шo si u horoskop?
-Bliznaci
-Оmilena firma/trend?
-Зero.
-Кakva boja na gaќi noсиш?
-Шareni so toчki.
-Иmaш li piчka?
-Нe,kur imam !
-Гlup,devojka.
-Дa.
-Кako se vika?
-Нeznam praшaj ja...
-Оmilena веб strana?
-Миtspin.
-Гуфи ili regular ?
-Кoga kako.
-Дali koga sereш si ja чistis posle шољata?
-Иma жena u kuќata be !
-Нajdobar drugar?
-Сефчо od Бiчinci.
-Зaшto sekad u crno?
-Фilmski mi e.
-Нajomilen skejter?
-Тonи Сervantes.
-Дali si gеј?
-Пraшaj ja majkati.
-Нajomilen bend ?
-Сeкс Пistols.
-Сkali ili flеt?
-Кoga kako.
-Гrајндбокс ili hеndrеil?
-Гrајндboкс.
-Нешто за на крај?
-Губи се бе! -Ок. 
Го опцув копилето и си отидов.

http://blog.peenutsteam.org/
___________________________________________
xmkd Interview: Spawn
dzole
Xmkd: Poznat kako?
Dzole ili Spawny

Read on...
_____________________________

xmkd Heelflippin'

______________________________________________

xmkd Placebo на 12 јуни у Скопје!

Па нема шо поише да се каже... точната локација уште не се знае, а најавуваат уште поголема фешта од тоа шо се деси на концертот у Париз 2003... кој не го гледал.. нека го гледа негде :) Еден од моите омилени бендови на 12 јуни у Скопје. Нека не ви е гајле колку кеш ќе биде карта, овој концерт дефинитивно (ама стварно) ќе го памтите цел ебан живот. Значи тоа е тоа, свршавајте до тоаш па се глеаме :)
_________________________________
xmkd Sport Climbing Contest!
klik za pogolem flaer
Утре, Сабота 17 Март 2006 со почеток во 17:00ч, во салата на машински ќе се одржи натпревар во спортско качување. Натпреварувачите ќе се натпреваруваат во 2 дисциплини: брзинско и тежинско искачување на вештачка карпа. Во исто време ќе се одржи и полагањто на практичниот дел за судии на натпревари, судии местачи на насоки и инструктори за спортско качување. Натпреварот е во организација на АСКК Екстрем од Скопје.
_____________________________
xmkd Two of a kind two!
video, click to watch
Tammy flys... Клик to watch!
_____________________________

xmkd РАДИО-РЕЖИЈА фанзин

Во недела на 18 март во Лудница со почеток во 17:00 ќе се одржи бенефит настан со цел промовирање и прибирање средства за новиот Скопски анархо/хард кор фанзин Радио-Режија. Дојдете и погледнете го најдобриот филм кога и да е снимен за еден музички бенд... INSTRUMENT за FUGAZI, јадете највкусни и најефтини веган колачиња и забавувајте се на старите добри хард кор панк хитови.
Забавата продолжува во 21:00 во Лајка
РАДИО-РЕЖИЈА
_______________________________________

xmkd Adam Dyet - new darkstar pro

klik za video

Klikenzi bite... ++++++++++++
_______________________________
xmkd FOX 2007

klik za pogolema slika

Trendot na objavuvanja na novitetite za 2007 po se izgleda pretstavuva masovna pojava vo svetot na mtb-ot,pa na toa ne odolea ni FOX.
Prvto sto ovoj proizvoditel go pretstavi kako novina e novata 32Float RLC viljuska kako i RP23 zaden amortizer. Poveke...
Originalen tekst Miomir Jovanovic-Misaxtr - Beograd
Obrabotka i 'steluvanje - Milan Djukic
_________________________________
xmkd Don't do DRUGS KIDZ
Eпа незнам деца.. гледајте тука природа, прошетка, силен дожд, славуји пеат.. деца се... шетаат.. и како што вика насловот... со поздрав и благослов ваш верен XMKD. pliz daunlod hier >
_______________________________________

xmkd Shane Cross (1986-2007)

Незнам колку од вас го знаете овоj скејтер, но денес коа прочитав на transworld web страницата се запрепастив!!! Shane Cross трагично го забугил својот живот во сообраќајна несреќа во Австралија. Бил фатално повреден додека се возел позади на мотор со Ali Boulala, а додека Ali e критична состојба и не се знае дали ќе преживее!?!?!?! За тие што незнаат Shane Cross е австралијанец и возеше за многу големи фирми кака аматер за Flip, Volcom, Globe, и му се предвидуваше голема иднина какао скејтер. Стварно е ова многу трагично, а со нетрпение го чекав да излезе новото Flip видео extremly sorry, за да го глеам. Ќе се послужам со дел од текстото што го напишаа на transworld страницата " Our thoughts and prayers go out to everyone involved. Live fast, die young, never forget." R.I.P
www.skirol.blogspot.com
Pozz
_________________________________
одека се возел позади на мотор со Ali Boulala, а додека Ali e критична состојба и не се знае дали ќе преживее!?!?!?! За тие што незнаат Shane Cross е австралијанец и возеше за многу големи фирми кака аматер за Flip, Volcom, Globe, и му се предвидуваше голема иднина какао скејтер. Стварно е ова многу трагично, а со нетрпение го чекав да излезе новото Flip видео extremly sorry, за да го глеам. Ќе се послужам со дел од текстото што го напишаа на transworld страницата " Our thoughts and prayers go out to everyone involved. Live fast, die young, never forget." R.I.P
www.skirol.blogspot.com
Pozz
_________________________________

xmkd Среќен роденден XMKD.com

Domain Name: XMKD.COM
Creation Date: 05-mar-2003
Status: Fabrichka greshka generacije.

Story of its life:

Сепак, и покрај неправилностите во развојот и технолошката заостанатост во однос на неговите врсници, решивме да не го успиеме и да го чуваме додека му дал господ да проживее, ако ништо друго за да се дрогира и да ни раскажува како е. И така е. Еве го напуни 4 години, пие, пуши, се доргира и ич не му е гајле, пошто вика „у мом граду је глупо возити скејт“. А вози и клајмб и глајд и лсд и дајв... Прави грајнд на карпите на матка, слип на сајла, лета под вода, плива во облаци, а и снегот не му е слаба страна, најмногу сака паудер. И му викам, многу се дрогираш батче, ама ко што реков, ич не му чуе, си тера по свое. Јеби га, расте детето мора се да проба. Едно време се запали по гитара и заедно со другар му од комшии правеа копи пејст од клавир на гитара и дуваа лепак, научи два три рифа и зема сексофон. И пак му викам, батче многу се дрогираш, ама џабе. Еве го сега на влезот во петтата година за малку ќе рикнеше, му се измешале домеините у глава. За среќа откривме на време па го пререгистриравме на друго место. Сега као се лечи ама знам јас дека нема лек. Хероинот му е во срце, ракијата во џигер. А вика дека имало некој нов лек, се викал мај аес пе ха пе дот нет. Ма неее, само се вади, чудно име е тоа за лек, повeќе ми личи на уште некоја дрога што сака да ја проба. Море повише дроги... Ама нема везе, ќе има нови приказни да раскажува... него, да не имаш стик? ми смрди нешто овде под мишка.

Батче, среќен роденден!!!

Yours truly,
Хали Гали Халид

____________________________________

xmkd K-Mag you bitches!

Искочи новиот број на хрватското списание К-mag. Содржи ептен добри профи сликнати слики, интервјуа со скејтери, трик типс, и по малце бајк, сноу и сурф... набавете си го во Unity одма :)
Ајт поздравинела :)
____________________________________

xmkd Blown out skateboarding videoclip

Возат Јоци и Перо... свири песна од Petrograd, Get a fuckin life (nineoneone 2002). Статична камера и добра вожња. Инџој! BLOWN OUT!
Ајт поздравинела :)
__________________________________

xmkd The Toasters are coming...

Сакаш цд, карта, потпис и слично? Прочитај овде...
_______________________________________
xmkd У пичку матер видео со точаци!
Еве го и клипот од пролетниот зимски ден некаде на средината на Јануари годинава. На него возат Даме, Вештер, Даниел, Мрмут, Лазе и Ацика. Покрај тоа што они возат се слушаат и две песни во позадина од кои едната е Day to Daze од NOFX, а втората е У пичку матер од No Name Nation. У пичку матер!
_____________________________
xmkd Polno novosti na sajtot na UCON

Novosti od Winterclash spakuvani so sliki i klip od Jochen Smuda kako vozi vo parkot vo Munich, intervjua, sekcii i uste polno drugi raboti. Se e servirano vie samo srkajte :)

Хak
__________________________________________

xmkd Remz 07two

Koj saka da napravi Preorder na Remz 0702 rolerite (koi imaat nov sistem na soulplates) neka pise kaj Haker na x(at)xmkd.com. Cenata na rolerite e 300 evra, na tie sto kje ostavat 50% kapar dobivaat 10% popust.
Eve nekolku sliki: 01 . 02 . 03 . 04

Хak
______________________________

xmkd Кoncert na makedonski metal bendovi Brigada 002

Прочитај повеќе за бендовите...
_______________________________________

xmkd Get a fuckin' life!

По малце истрипани слики... кликензи бите
Ајт поздравинела :)
_______________________________________

xmkd Ова не е сон, ова повторно се случува.

Скопје, Скопје чудно ме нагледвааа... Секое утро светот умира, а ја се опивам по последен пат, пат, пат... Пред недела дена отприлика отиде уште еден труд од дрво, поточно од палети. А кај отиде? У обрт. А што е обрт? Од грајнд бох во пари, од пари во пиво, од пиво во стомак од стомак во Вардар. Сите елементи завршуваат во Вардар.

Ај на здравје!

___________________________________________

xmkd Бесен клип од Роднеј, how more teцhnical can you get?

Порано имаше стрит, верт, фристајл, поол... сеа мање више се вози универзален стил кој вклучува елементи од сите овие. Родни потекнува од браншата на фри стајл скејтери и тоа веднаш се приметува. Некого фасцинираат огромни гапови, скали и гелендари, некого високи верт волови, некого трикови кои имаат име долго миљарда зборови, а Марк Гонзалес би рекол: излези надвор со скејтот во рака и вози како ти се сака. Но ова не е видео клип за него, ова е клип од Родни Мулен на кој се собрани неговите најдобри трикови.

Personality goes a long way...

Погледнете...
______________________________