XMKD ShopXMKD ForumВИДЕО ГАЛЕРИЈАЕ-маилГлупости
 
acid wear
Velofest
alpinizam.org
plagij.at
paragliding club Vertigo
blog za skiroli
Skopje WiFi
SkopjeClubbing
Нека Xmkd.com биде моја почетна страна! Нека Xmkd.com биде една од моите омилени вебстрани!
       

 

   Испрати Новост - архива овде! новости овде >
 
Plagij.at
xmkd Shut a fak up already!
_________________________________________
xmkd Retro: NEW DEAL - USELESS WOODEN TOYS (1990) (1/5)
_________________________________________
xmkd Almost Welcomes Justin Schulte
_________________________________________
xmkd Whiskey 2 - The Adventures of Boozy The Clown (Full - na delovi)
 
 
 
_________________________________________
xmkd Ben Harper - Grownd on Down
_________________________________________
xmkd Збор-Два за Freeride!

Возењето во длабокиот снег надвор од стазите, не е идентично со возењето на означените места на планината или со преминувањето во некоја полјана со нова "не натапкана" пудра. Вистинскиот фрирајд бара од тебе да му обрнеш посебно внимание, а не само да се фрлиш во него без да отдадеш доволно почитување кон планината, снегот и природата воопшто. На крајот, сепак, овој стил, како сето останато во сноубордот, постои за да носи задоволство и забава. За да ги добиваме овие работи, сепак, треба да сме свесни со ситуацијата во која се наоѓаме Она со што треба да започнеш е да се запознаеш со ситуацијата на теренот за спуштање.

За таа ситуација, постојат неколку заблуди:

"Последните Врнежи беа пред долго време! Не ризикуваме ништо! "-Грешка!

Одредени ситуации на падините или одредени периоди во зима (пред се во почетокот на сезоната) може долго време да зачуваат лавиноносна опасност. Уште повеќе, дека ветерот, студот или топлина можат сами по себе да создаваат лавинска атмосфера.

"Веќе има траги - може да се помине! Не ризикуваме ништо! "- Грешка! 
Лавината може да пукне пред се ако многумина возите истовремено, при лошо избрана линија или ако стабилноста на снегот е пак променета! Никогаш не се избрзувај! Научи се да ги "читаш" лавините!

"Во шумата сме, така не ризикуваме ништо!" - Грешка! 
Иако дрвјата навистина можат да помогнат за запирање на снежните маси, има лавини, кои можат да ги надминат. Тоа дека не ги гледаме падините над шумата го прави ризикот уште поголем.

"Веќе сум поминувал од тука и не беше опасно!" - Грешка! 
Не е толку едноставно! Друго време, други снежни услови ...!!! 
Во таков случај, еве што точно треба да се направи. Изучувај ја претходно линијата! Нека таа одговара на твоето ниво и одговара на снежната атмосфера во моментот. Предупреди некго за твоите намери. Мисли за враќање! Исто така земи ги во предвид деновите на врнење и периодот на силен ветер: тоа се моментите на зголемена лавинна опасност! Не верувaj само на површинскиот снежен слој. Причините за лавина се кријат главно во внатрешноста на снежната покривка. Кога е топло внимавај на површински лавини.Избегнувај падини изложени подолго време на сонце.

Исклучително важно е да располагаме со базната опрема - лавински микропредавател (PIEPS, ORTOVOX), лавинна сонда и лопата. Некои од вас знаат дека лавинските микропредаватели имаат релативно висока цена, но тие, како сонда и лопатата се задолжителни при фрирајд возењето. Секогаш треба да знаеме дека луѓето со кои возиме сметаат на нас, како и ние на нив. А пак излегувањето сам од стазата на ненатапканите падини си е чиста глупост.

Кога сме подготвени да тргнеме по стрмнини  или да влеземе во снежни канали треба да ги имаме во предвид следниве работи. Прво треба да имаме некаква линија, која сме ја зацрта во главата додека сме ја гледале стрмнината - пријавување, кривина, излегување. Спуштањата тргнуваат едно по едно. Влезот на неколку возачи одеднаш по стрмнината или застанувањето на среднина на неа, можат да доведе до паѓање на лавина. Ако случајно се наложи прекин за време на спуштањето, треба да се случи надвор од каналот или под голем камен или карпа. Пресекувањето на туѓи линии во стил "Осмица" исто така е контраиндикационо, заради можноста од откачување на снежна маса од стрмнината. Кога еден возач прави спуст, пожелно е другите да му ја следат неговата линија. Откако тој ке стигне подолу, не е добра идеја да стои под самите падини.

На прв поглед овие суви совети може да ти се чинат досадни. Сепак ова е МИНИМУМОТ знаење, кој треба да го имаш пред воопшто да си помислиш за Церипашина(Орлова Карпа, амфитеатар I, II, III) Задњи Јелак, Кожуф, Љуботен, Кораб. Ако мислиш да си оформиш стабилни фрирајд авантури убаво е да прочиташ специјализирана литература на пример: http://www.seznam.mk/Планинарење/1.html
http://www.seznam.mk/Планинарење/2.html
http://www.seznam.mk/Планинарење/3.html, како и да  посетиш курсеви и предавања за лавина, да се запознаеш со лавинските тестови, користење на уредите и се разбира давањето прва помош на пријателите. Учењето на сето тоа може да биде исклучително интересно, па дури и придонесот во тоа, фрирајдот е толку ПОСЕБЕН и возбудлив стил.


- Гоце Таневски

__________________________________________

xmkd Алармантна појава на алкохолизам во Македонија

Се повеќе жени во Македонија имаат проблем со алкохолот. Од институциите кои ги лекуваат луѓето кои имаат проблем со зависноста велат дека за помош најчесто се обраќаат интелектуалки или домаќинки.
„Домаќинките останале без работа, дома сами седат, незнаат како да си го пополнат времето, па алкохолот е релаксирачки фактор, пијат сами дома скришно, или пак интелектуалки кои што се на високи позиции, лекари, директори, менаџери, заради стресот одат по ручеци, вечери заедно и со машката популација исто пијат“, изјави проф. Павлина Васкова,заменик директор на болницата, Скопје.

Алкохолизмот загрижувачки се шири низ државата, денес има 60 илјади регистрирани алкохоличари, и ако се помножи со бројот на нивните семејства тоа значи дека 250 илјади луѓе имаат проблем со алкохолот, велат експертите.

Тие алармираат дека нагло се зголемува и бројот на млади луѓе кои стануваат алкохоличари. Младите лесно доаѓаат до алкохолот, бидејќи и покрај забраната за продавање на малолетници и ограничената продажба до пиење лесно се доаѓа.

Екипата на А1 се увери во тоа кога во строгиот центар на градот купи пиво во време кога е забранета продажба на алкохол.

„Морам да кажам дека веќе разлика помеѓу женска и машка популација непостои. Значи исто пијат и младите девојчиња и младите момчиња“, додаде проф. Васкова.

Експертите предупредуваат дека алкохолот за младите но и за сите други најчесто е само прв чекор, по кој се преоѓа на потешки наркотични средства, или разни видови на дроги.

http://www.a1.com.mk

_________________________________________

xmkd МИСЦ на БРС

Од 2010 година натпреварот MISC кој долго време го организираме во Скопје, влезе во листата на WRS како натпревар кој следи. Тоа значи дека MISC е на светска листа на натпревари!
На останатите натрпевари кои се на списокот, од Скопје ке се оди организирано со комбе.

http://www.roleri.mk
_________________________________________
xmkd Frigid Flips
It's worth mentioning that when you fall when it's cold out, it hurts twice as much. Even asphalt can freeze meaning that the ground you hit in winter actually IS harder than the ground you fall on in summer months. Still, that extra hard surface might just help you pop your tricks a little higher; seems to... be working for Dillon Aguilar on this heelflip. (Photo: Aaron Smith)
_________________________________________
xmkd Jason Adams, best of..
_________________________________________
xmkd Shaun White: Front Double Cork 10
__________________________________________
xmkd Vranje
_________________________________________
xmkd POWDERING MAVROVO - the Verdict [dopo La Condanna] [HQ]
Click to watch!
Click here to download..
__________________________________________
xmkd Boardman Bikes Ouch Takes

_________________________________________

xmkd Mad Circle - Let The Horns Blow - 1994
_________________________________________
xmkd TO NI HEC - Dean Gostimirovic
_________________________________________
xmkd 2010 Red Bull New Year No Limits Travis Pastrana 269 ft World Record Jump!
_________________________________________
xmkd 100%
_________________________________________
xmkd SHAPKA FREE STYLE SKIING - Cat People video clip
Click to watch!
Click here to download..
__________________________________________
xmkd Maple Skateboardshop Opening Party
_________________________________________
xmkd Neverland trailer 2009
__________________________________________
xmkd Commercial - Positive Film
_________________________________________
xmkd CCS On The Spot Tampa Am 2009 Day 2 Coverage
_________________________________________
xmkd Chris Cole Still On Point
Chris Cole continues to throw Chris Cole Still On Pointcraze all over our simple minds at The Berrics and life in general. This time the dude makes his presence known with his very own “First Try Friday”. We all knew Chris had the 360 ollie kickflip like butters, but did we really know he had it like that? Is it possible for somebody to be that good on a skateboard without requiring batteries? Apparently it is.
_________________________________________
xmkd Vans,Anti-hero,Slave,Spitfire (Pro) ekipa u Zagrebu (SCZG)
Tony Trujillo, Andrew Allen,Jon Goemann,Chima Ferguson,Chris Pfanner ...ako su vam poznata ova imena mozda vas iznenadi vijest da su bili u Zagrebu povodom Vansove turneje po Europi.
više na: http://www.kolektivmag.com/448.html

Skate skulptura
Sretna kuca
S.K.Shpaolin
Kolektiv mag.
SCZG
_________________________________________
xmkd Tech Deck Pro (Alexis Milant)
_________________________________________
xmkd To do list
_________________________________________
xmkd Nike SB - Today Was a Good Day - Extended Version
_________________________________________

xmkd МИСЦ 2009 / резултати

Am:
1. Андреј Јаневски
2. Бојан Секуловски
3. Ниџо (Куманово)
PR:
1. Ренато Мишколци
2. Влатко Николов
3. Дарко Бачлија
4. Предраг Поповиќ

http://www.roleri.mk
_________________________________________
xmkd Red Bull Weekend на Водно
http://www.skirol.blogspot.com/
_________________________________________
xmkd CRAZY MEGARAMP SLIDE!
_________________________________________
xmkd Skopje Downhill 2009

ПРОПОЗИЦИИ
Настан Skopje Downhill 2009
Локација Водно, Скопје
Датум Сабота, Недела 03-04.10.2009
Организатори
Evil Bikers Team Skopje, Град Скопје –
одделение за спорт
Настапуваат
Лиценцирани и нелиценицерани
натпреварувачи
Категории
Елита, U19, Мастерс, Хоби(full susp),
Хоби(hardtail),жени?
Стаза Олимписка (Црвената) во должина од 2150м
Старт
Сабота: 09-17ч
Недела: 09-17ч
Опрема на
натпреварувачи
Сите натпреварувачи се должни да носат full
face кациги и да имаат технички исправни
велосипеди
Правила
По техничкиот правилник на UCI, МТБ
правилникот на ВФМ и по овие правила.Сите
натпреварувачи настапуваат на свој ризик и со
својот старт ги прифаќаат овие правила.
Организаторот не одговара за постапките на
натпреварувачите према самите себе, према
други лица, како за причинета материјална
штета
Награди
Предвидени се парични и материјални награди
и пехари за трите првопласирани
натпреварувачи.
Пријави За сите натпреварувачи во сабота од 09-13ч
Стартнина
Стартнина се плаќа при пријавување во износ
од 300ден(5euro)
Напомена
Организаторот ги задржува правата за
изменување и дополнување на правилата.
Обезбедени се сендвичи и сокови за
натпреварувачите.
Контакт
lazeATprobikeDOTmk
milanATprobikeDOTmk

_________________________________________

xmkd МИСЦ 2009 / 03.10.2009 / Кеј

MISC 2009
MISC 2009 – Македонскиот интернационален натпревар за „агресивно“ возење ролери ке се оддржува на 3ти октомври, на три места во градот Скопје. Смештајот ке биде обезбеден за тие кои доаѓаат од странство.
Повеќе инфо на:
http://www.roleri.mk

_________________________________________
xmkd Водно претесно и за планинарење и за велосипедизам?

Ќе ја доживее ли Македонија првата меѓународна трка во екстремен велосипедизам? Натпреварот е најавено да се одржи на 3 и 4 октомври на Олимписката патека од Крстот до Средно Водно, во организација на велосипедскиот клуб „Евил бајкерс тим“. Меѓутоа, поради недоразбирањето на организаторите со група планинари, неизвесно е дали трката ќе се одржи според замисленото сценарио.

Повеќе...

Утрински весник
_________________________________________

xmkd Поважни информации...
Токсикологија

Универзитетската Клиника за Токсикологија препорачува:
Единствената разлика меѓу лекот и отровот е дозата.

Поважни телефони на Клиниката

Амбуланта 3147-635
Директор 3237-504
Интензивна нега 3147-102
Стационар 3147-101
Ехотомграфски и ендоскопски кабинет 3147-754 и 3147-755
Сметководство 3147-168


Повеќе...

_________________________________________

xmkd plagij.at turns 4!
Повеќе...
_________________________________________
xmkd BATTLE COMMANDER - PJ LADD
Pj Ladd
_________________________________________

xmkd Roleri.com.mk - Нов Портал за Инлајн Скејт

Roleri.mk
http://www.roleri.mk/ - Check it out!
_________________________________________
xmkd Billy Marks Good and Evil parts
_________________________________________
xmkd Eternity Skate Team Whatever Video part 2
_________________________________________
xmkd Eternity Skate Team Whatever Video part 1
_________________________________________
xmkd Inspired Bicycles - Danny MacAskill April 2009
_____________________________
xmkd Diagonal - New Adidas Skateboarding Movie
Klikaj i ne prasuvaj.
_________________________________________
xmkd The End of Falling - For Andy Kessler, a legend, skateboarding was his soul's salvation.
Klikaj i ne prasuvaj.
On Monday, the day Richard Conniff’s essay “Oh, Sting, Where Is Thy Death?” was posted on Happy Days, the legendary skateboarder Andy Kessler was stung by an insect in Montauk, N.Y. He died a short time later because of an allergic reaction to the sting. He was 48. Read more..
_________________________________________
xmkd Remember the winter...
__________________________________________
xmkd FLIP'S EXTREMELY SORRY BERRICS EXCLUSIVE
FLIP'S EXTREMELY SORRY BERRICS EXCLUSIVE
_________________________________________

xmkd Mike Spinner Nike 6.0 Writing on the Wall

________________________________________

xmkd White Trash Heroes

________________________________________

xmkd RIP: A Remix Manifesto

http://www.ripremix.com/
________________________________________

xmkd Akcija "Golem Odmor"

Whaddyou wanna be when you grow up?
________________________________________

xmkd Nike Skateboarding :: Debacle.

Nike SB - Debacle
http://www.nike.com/nikeskateboarding/debacle/
_________________________________________

xmkd Heart full of dreams...

_________________________________________

xmkd Go Longboard

_________________________________________

xmkd ПЛАНИНСКИ ВЕЛОСИПЕДСКИ МАРАТОН „ГАЛИЧИЦА 2009“

Планинска велосипедска трка низ Македонија „Сончев Круг“, во соработка со Националниот Парк Галичица и Планинско-друмски велосипедски клуб Екодром од Охрид, на 28.06.2009, ќе го организираат вториот планински велосипедски маратон „Галичица 2009“.

Пријавувањето за овој маратон можете да го направите на следнава електронска адреса: [email protected] или подетални информации можете да добиете на следните телефони 5112 900 или 077 848 393.

Цената за учество на маратонот е 650 денари за превоз на учесниците и велосипедите и 50 денари стартнина.

Патеката е со средно ниво на тежина, односно нешто потешка од Водно. Должината на патеката изнесува 55 км. Стартот е во Велестово во 9.30ч. Се вози по веќе трасираната патека до месноста наречена Два Јавори и оттаму назад по патеката. Заради популаризација на спортот, годинава организаторот реши целта да биде на плоштадот на пристаниште каде ќе се пристигнува од кај Билјанини извори покрај брегот.

http://www.pdtransverzalec.org.mk
_____________________________
xmkd Втор DH натпревар на Пелистер 27-28.06.2009
Extreme Bike Bitola

http://extremebikebitola.com/

_____________________________
xmkd Old PUMA Advert
_____________________________________

xmkd Jereme Rogers retired off skateborading!

Иако не ми се веруваше сепак вистина било, еден од најдобрите мометално скејтери во светот реши да се повлече од скејтбордингот и да стане рап музичар . . . . каква глупост! http://www.skirol.blogspot.com/
_________________________________________
xmkd Откријте ја Европа во движење - со собен тренажер или Со велосипеди против визите на шенген - my ass!

На крајот на целата визна апликациска голгота за да можеме да вoзиме велосипеди, од односот со вработените во Унгарската амбасада сфативме дека треба да имаме и Ветеринарен печат, како би патувале во сточни вагони како животни во свет кој нема да не прифати.

Проблеми со Унгарска амбасада:
Штом ги добивме гарантните писма отидовме во Амбасадата. Откако ги разгледаа нашите документи рекоа дека се е во ред, со исклучок на гарантните писма кои треба да ги добијат лично или да бидат испратени по факс.. Ги контактиравме  организаторите и следниот ден беа пратени по факс гарантните писма и резервацијата за превоз до Будимпешта. При следната средба во амбасадата повторно не сакаа да ги примат документите. Овој пат бараа место на престој во Будимпешта. Повторно ги контактиравме организаторите, но навистина беше проблем да ги пратат овие документи бидејќи за 400 учесници уште не беше направен списокот во кои хотели ќе бидеме сместени. Организаторите направија напори и овие документи беа пратени по факс. Следното одење во амбасада повторно иста приказна. Не прифаќаа резервација за превоз туку картите за превоз до Будимпешта мораа да бидат веќе купени. Во случај на не добивање на виза, средставта за веќе купените карти не можат да бидат рефундирани.
Забелешката од унгарската амбасада беше тоа што гарантните писма датираат од 23ти јуни а ние влегуваме во Унгарија на 22ри јуни и потребна им е информација каде ќе бидеме сместени на 22ри, потврдено со карта за хотел и за тој ден. Повеќе...
http://www.to4ak.com

_____________________________

xmkd Go Skateboarding Day!

Go Skateboarding Day!
Фото сесија, пиво, лесковачка... а да и скејт меѓу другото.
_________________________________________

xmkd Dinosaur Jr. - Over it

Koj e skejterot sto vozi vo noviot spot na Dinosaur Jr.?
_________________________________________
xmkd Tehnologijata i pornichite...
Ekologija

_____________________________________

xmkd eS Game of SKATE Fotki

gms
Викендов во Скопје на Кеј се одржа првиот гејм оф скејт, имаше доста такмичари, публика еден куп, супер собиранка и добра позитивна атмосфера. Поздрав до сите што дојдоа, учествуваа и дадоа подршка. На крај од денот победата ја однесе Перо, May the POP be with you :) клик на сликата за линк до галерија*
_________________________________________

xmkd eS Game of SKATE на Кеј

_________________________________________
xmkd Ekologija
Ekologija

Serijava fotografii gi napraviv denes vo s. Radishani. Me bendisa najveke nachinot kako nekoi luge se spravuvaat protiv unishtuvachite na okolinata. Mozhebi kvalitetot ne e bas naj ama momentot e bitten.
Pozdrav
Jimmy

_____________________________________

xmkd eS Game of SKATE на Кеј

Едно мало интро за почеток: Играта првпат ја играле Lance Mountain, Neil Blender и John Lucero во 1970, која подоцна била однесена на улица (street) во 1980-тите. Играта се базира на тоа што првиот скејтер пробува трик, ако го направи сите други скејтери што учествуваат треба да го направат. Кој не го направи добива буква С. Следната буква е К и така се додека не се испишат буквите С-К-А-Т-Е и тој скејтер што ги има сите излегува од играта. Кога ќе дојде ред на првиот скејтер пак, пробува трик, ако го направи целиот процес се повторува. Ако тој што пробува прв го промаши трикот, следниот скејтер си пробува негов трик. Ако го направи, следува горенаведениот процес итн. eS Game of SKATE турнирот има неколку правила кои беа креирани од тимот на eS во 2003: Кога се прави трикот треба да се слетува на сите 4 тркала одеднаш со двете нозе на даската. Сите други слетувања (прсти или пета допира земја, разни чудни покрети) се рачунаат за неважечки. Нема допирање на даската и земјата со раце пред и после трик. Значи трикот што се пробува треба да се направи најдобро што може.

Неофицијално, во Сабота, 23 Мај, во текот на целиот ден на добропознатиот ни Кеј, ќе се случува eS Game of SKATE во организација на ExShop. Победникот на Македонскиот eS Game of SKATE турнир оди на финале на eS Game of SKATE во Германија.
_________________________________________

xmkd Igor Karevski - Bang Your Head 2007

Igor Karevski part from the never released video BANG YOUR HEAD!
_________________________________________
xmkd Dream on...
__________________________________________

xmkd "High as F#%k" Music Video

_________________________________________

xmkd D Old / Nju Sk8 Spot

klik
Еве не на прагот на пролетта, една нова сезона исполнета со млако време и опојни цветни мириси, возбудливи и драматични случувања на полето на македонскиот скејтбординг...(звучи како интро за лоша шпанска серија нели?) :) Како што се стоплува и зголемува денот така и ние се будиме полека од долгата и студена зима која поради немањето на затворен простор за скејтбординг некако ни се закануваше дека ќе не омлитави начисто, ако потраеше уште некој ден...Покрај убавото време, "драгите" ни центарски административци ни го репарирале споменикот на Гоце Делчев, т.е популарно наречената Фонтана, со нов мермер, клупи, ѕидчиња, уздолнички, прав рај за моите нови тркалца :) Изгледа нестварно добро покрај сите нови грди и лоши спотови кои не се ни употребливи за возење...Како што би рекол Гоце, Ја сваќаме новата Фонтана како место за културни скејт натпревари помеѓу народите кои користат парче дрво со четири тркала :) Клик на сликата за галерија од саботните случувања. GO SK8!!!
 
http://skirol.blogspot.com/
_________________________________________
xmkd Тура со велоспипед по Дунав 2009

„Откријте ја Европа во движење“: започнува Турата по Дунав со велосипед 2009 (The Danube by Bike Tour 2009) Брисел, 6-ти март. Љубителите на велосипедизмот од цела Европа (земјите-членки на ЕУ, Западен Балкан и Турција) се покануваат да учествуваат на велосипедска тура долж реката Дунав од 23 јуни до 27 јуни 2009 година. Организиран од Европската комисија, Генералниот директорат за проширување, а во соработка со Европската федерација на велосипедисти, овој настан на учесниците ќе им даде можност да возат велосипеди низ пет подунавски земји, доживувајќи ја убавината на една од најважните реки во Европа.

Велосипедисти од цела Европа (земјите-членки на ЕУ, Западен Балкан и Турција) се покануваат да учествуваат на првата Европска велосипедистичка тура долж реката Дунав, која ќе се одржи од 23 јуни до 27 јуни 2009 година. Учеството во Турата и основното сместување за време на Турата е бесплатно, но, не се покриени патните трошоци. Турата ќе ја следи европската подунавска велосипедска патека, која учесниците ги води низ пет земји, вклучувајќи ги Унгарија, Хрватска, Србија, Романија и Бугарија.
Учесниците на Турата ќе може да избираат меѓу две различни патеки. Една група ќе тргне од Будимпешта, Унгарија, минувајќи низ познатиот Национален парк Дунав- Драва. Откако ќе ја минат границата со Хрватска, велосипедистите ќе имаат можност да се релаксираат и одморат на забавниот настан што ќе се одржи во Вуковар. Потоа, Турата ќе продолжи од Хрватска до Бачка Паланка и Нови Сад во Србија, пред да го започне последното патување до Белград, Србија.

Втората група ќе патува од Букурешт преку Бекет до Орјахово, минувајќи ја романско- бугарската граница. Во Бугарија, велосипедистите ќе возат до убавиот град Видин, каде што ќе учествуваат во прославата на посебен настан заедно со локалното население . Патеката ќе мине низ импресивната Железна порта која ги поврзува Романија и Србија, пред конечно да се упати кон Белград. На 27 јуни двете групи ќе се сретнат за да го прослават крајот на Турата на јавен настан во срцето на главниот град на Србија, Белград, близу до познатата тврдина Калемегдан.

Турата по Дунав со велосипед 2009 е можност да се соберат на едно место лица од Европа(земјите-членки на ЕУ, Западен Балкан и Турција) и да се охрабри интегрирањето и дијалог меѓу луѓето, истовремено подигајќи ја свеста за богатото културно наследство на Југоисточна Европа. Реката Дунав често се нарекува „Кралица на европските реки“ и е моќен симбол за Европа со нејзината разнообразност на култури и народи. Турата ја зајакнува важноста на преземањето на заедничка акција за заштита на уникатниот еко-систем на Дунав. Турата по Дунав со велосипед е отворена за секој кој го сака велосипедизмот, се грижи за животната средина и сака да запознае нови пријатели од цела Европа.

Местата се ограничени и ќе се доделуваат по редослед на пријавување. Пријавувањето започнува од денес и се затвора на 1 мај 2009 година.

За повеќе информации, Ве молиме посетете ја Интернет страницата
www.danubebybike.eu/

_____________________________
xmkd Беемихинг.. видео.
Возат Данило и Марио, Гоце позади камера. Клик за доунлоад.
_____________________________
xmkd Remember when snowboard videos used to be cool?
Leave all the fancy shit behind and get back to the roots.
First segment of Whiskey 2 - Adventures of Boozy the Clown [1994]
__________________________________________
xmkd Европски snowboard cup на Кожуф!
Европски snowboard cup на Кожуф!
Eвропскиot snowboard cup koj традиционално се одржува веќе 7 години наназад во Македонија, оваа година за првпат ќе се одржи на планината Кожуф.
Датумите за овој настан се закажани за 28 Фебруари / 01 Март а пријавени се 50 учесници од Македонија и од околните држави.
Организатор на овој натпревар е Snowboard клубот „Полар“ кој се јавува како организатор години наназад, а воедно и организира тренинзи за млади snowborder-и и скијачи под водство на 10 (IVSI) лиценцирани тренери.

За оваа година е предвидено секој ден да има натпревар во различни дисиплини - Big Air и Slope Style.
Настанот ќе биде медиумски покриен од страна на А1 телевизија како и од повеќе пишани медиуми.

Со оглед на тоа дека snowboarding е најактуелен зимски спорт, се очекува многубројна посетеност на овој настан, на падините на планината Кожуф.
__________________________________________
xmkd Гаџет: Laser bike-lane што оди по тебе...
Што ми треба со себе си носам.
_____________________________

xmkd Охриѓанец се искачи на Килиманџаро

Танески изјави дека мисијата на совладувањето на врвот Ухуру Пик (5.896) траела шест дена и дека по мала криза на самиот крај на искачувањето, сепак неговата експедиција успеала да се искачи на врвот на Африка.

Танески во оваа мисија учествува како член на српската планинарска експедиција „Натуралимитс“ од Зрењанин. 37-годишниот охриѓанец за Танзанија отпатува на 17 овој месец.

Инаку, тој во состав на мешовита македонско-српска експедиција на 10 август минатата година успешно се искачи на 4.810 метри високиот врв Монт Блан.

Танески вели дека целта му е да ги совлада седумте највисоки врвови во светот.

http://www.a1.com.mk

_________________________________________

xmkd Tribute to SKHCSK8KRU

Golema blagodarnost do site shto se vinovni za kreiranje na ovoj nash prekrasen skirol svet. Od pepelta ke se rodi kako i sekogash, nov zhivot, dovolno svezh i spontan, da gi razdrma povtorno ulicite na ovoj grad. 

Viva La Skirol!!!
http://skirol.blogspot.com/
_________________________________________
xmkd White Collage
Mostly Sapka, Mostly Goce & Danilo! Mostly flyin' around.
__________________________________________
xmkd Street&##!!@!?#SnowBoarding / part 2
Ile
Водно, Скопје, 15h, Понеделник. Уште еден ден во редот на бескрајни денови на вратоломни заебанции, нашите суперхерои и овојпат се покажаа, со бестрашен тест на еден од најголемите хендрејли што сум ги видел и во живо и на видео :)) Овој сешн дефинитивно влегува во мојата книга, заведено под РЕСПЕКТ. BTW, ова не е ништо за нив (суперхероите), бидејќи како што знаеме сите тие се отпорни на паѓање, разни отворени и затворени преломи, итн, итн. I AM LEFT SPEACHLESS, bro`s. :)

*клик на сликата за галерија

flip out
http://www.skirol.blogspot.com/
__________________________________________
xmkd Blazo - Tail Grab
__________________________________________
xmkd Street&##!!@!?#SnowBoarding
klik
http://www.skirol.blogspot.com/
__________________________________________

xmkd Ajs Nigrutin - Papucar

_________________________________________

xmkd Венеција под вода

Холанѓанецот Duncan Zuur јава на својот вејкборд низ поплавениот плоштад Сан Марко во Венеција - Декември 02, 2008.
_________________________________________

xmkd S.K.I.R.O.L 3 Трејлер

Нешо као трејлер некој си незнамшо, мааалло, мало освежување за предстојнава зима, која ми изгледа дека ќе биде доста снежна...хехе, Не е битно, за инфо само, фалат доста скејтери во трејлеров, нејсе, тоа е материјалот што го има сега за сега...
http://skirol.blogspot.com/
_________________________________________

xmkd Викенд во Сао Пауло: MegaRamp in Brasil

Oi Megarampa
Check out the live webcast from Sao Paulo:
http://www.oimegarampa.com.br/aovivo/

Skateboarders Danny Way, Bob Burnquist, Jake Brown,  Sandro Dias, Andy MacDonald, Rob Loriface and Buster Halterman.  Judges include Christian Hosoi, Steve Caballero, Chris Miller and Sergio.

BMX Bikers Kevin Robinson, Anthony Napolitan and Morgan Wade

Live webcast Saturday Nov 22 at 8AM PST/11AM EST.
Sunday Nov 23 at 6:30AM PST/9:30AM EST.
_________________________________________

xmkd Skopje Skejt Scena Update

Acoustic
Acoustic - Live.
http://www.skirol.blogspot.com/
_________________________________________

xmkd Нов екстремен спорт / правење спотови

Не сум можел и да замислам дека ваков продукт ќе излезе од македонска рака, повелете драги мои: не е скејт, не е инлајн, не е скуба, не е параглајдерство...презентинг: Охридска Банка

_________________________________________

xmkd A Trip to Vranje

Vranje Trip
My friend went to Vranje and all I got are these lousy pictures.
_________________________________________

xmkd Hey! Are we here?

Незнам Ди Терам у Скопљу! :)
фоткице фоткице...
_________________________________________
xmkd DH натпревар на Пелистер
ale

Extreme Bike Bitola и Extreme Bike Team организираат прв  Downhill натпревар во Битола. Планот е на 1 и 2 Ноември да се организира настан на Копанки. Патеката ке биде од Копанки до детското одмаралиште. Времето за кое се вози е 3-4 минути. Ќе се потрудиме да направиме се што е можно подобро за да биде ден за паметење по добро како за учесниците така и за публиката.
Засега можам да ве информирам дека за учество задолжително ќе биде исправен велосипед и заштитна кацига (пожелно е Full Face).
Повеќе информации како што ќе се случуваат.

alee
АГЕНДА

на активностите на натпреварот
              - спуст од Копанки до детско
               одмаралиште 1-2.11.2008

            На 1.11. ќе има организиран превоз за учесниците од Битола до хотел Молика. Официјалните припреми за натпреварот ќе започнат во 9 часот со слободен тренинг кој ќе трае до 12 часот. Од 13 до 15:30 се одржуваат квалификациите. После тоа организацијата ќе го одреди бројот на учесниците на натпреварот и редоследот по кој ќе се тргнува. Вечерта се организира забава и дружење со учесниците на натпреварот.
            На 2.11. се одвива натпреварот. Старт во 11 часот пред домот Копанки. Секој учесник тргнува посебно со одреден временски интервал. Целта ќе биди на крајот од вториот ски лифт зад детското одмаралиште.
Откако сите учесници ќе ја завршат трката ќе има доделување на наградите за најуспешните.
 Значи:
1.11.2008 - 9:00 до 12:00 официјален тренинг
1.11.2008 - 13:00 квалификации
2.11.2008 - 11:00 старт на трката

Пријавување за натпреварот

Се молат сите заинтересирани за учество на Downhill натпреварот "4-ти Ноември DH" што ќе се одржи на 1-2 Ноември да се пријават во Extreme Bike. За малолетните лице потребна е дозвола од родител (старател).
За вас што сте од друг град можете да побарате да ви пуштам пријава по e-mail и да ми вратите пополнета па кога ќе пристигнете ќе потпишете.
e-mail: [email protected]
http://extremebikebitola.com/
тел. 070 307 973

aleee
Pozdrav Bobi XBT
_____________________________

xmkd MISC 2008

_________________________________________

xmkd Бог да го прости!

Van Wastell (1984 - 2008)
_________________________________________

xmkd Новиот Почеток - Омраза

http://www.plagij.at/index.php?sajt=more&id=3004
_________________________________________

xmkd Freeboarding with David.

_________________________________________

xmkd fotogalerija by; tijan jazadzievski

klik to enter
_________________________________________
xmkd BikePorn - Обичам да карам МТБ.
Премиера на 27 во Софија. Кој сака да дојде на премиера нека пише на форум.
_____________________________